Gastronomija i vino

GASTRONOMIJA

Čitava Vojvodina, a samim tim i Srem, poznati su po svojoj gastronomiji. Kuhinja Srema ima odlike klasične srpske kuhinje, koja je ipak zbog prisustva drugih naroda na ovim prostorima vrlo specifična. Ona je formirana kao odraz geografskih karakteristika i društvenih zbivanja.

Na ishranu i pripremanje jela u Sremu mnogo je uticao dolazak Nemaca. Oni su doneli svoja jela, običaje, načine pripremanja zimnice, vina, gajenja voća i vinove loze, pa je srpsko stanovništvo poprimilo mnogo toga od njih. Takođe, u Sremu je prisutan i veliki uticaj i bogatstvo kulinarskih znanja mađarske, rumunske i slovačke kuhinje.

Uticaj se može videti i u nazivima mnogih jela koja su do danas sačuvana. Iz nemačkog jezika ostali su nazivi: fruštuk – doručak (Das Frühstück), jauzna – užina (Die Jause), foršpajz – predjelo (Die Vorspiese), rinflajš – goveđe meso (Die Rindfleisch), cušpajz – varivo (Die Zuspeise), dok je iz mađarskog jezika ostao perklet / prženo meso u sopstvenom sosu (Pörkölt), gulaš (Gulyás), paparikaš (paprikás)…

Slane specijalitete, kao što su supe, sosovi, testa i testenine, gulaši, parikaši, perkelti, ali i sarme, punjene paprike, musaka, pasulj, jela od riba, jela sa roštilja i pečenja, ali i brojne slatke sremačke poslastice, kao što su krofne, študle, gomboce, razne pite i kuglofe možete probati u brojnim restoranima i salašima u opštini Inđija.

VINO

Tradicija gajenja vinove loze i proizvodnja vina u Sremu i na Fruškoj gori datiraju još iz rimskog perioda. Iako postoje verovanja da su u Panonskoj niziji, pa samim tim i u Sremu, vinovu lozu uzgajali Iliri, početak razvoja vinogradarstva u ovim krajevima vezuje se za Rimljane i cara Marka Aurelius Probusa koji je ukinuo skoro dva veka dugu zabranu proizvodnje vina u rimskim provincijama i zasadio prvu lozu na ovim prostorima, nedaleko od Sirmijuma (današnje Sremske Mitrovice).

Od belih sorti danas se na području Srema najviše uzgajaja Italijanski rizling, zatim Traminac, Sovinjon, Sila, Rajnski rizling i dr. Od sorti crnog grožđa ovde se najviše gaje Frankovka, Portugizer, Merlo, Probus, Burgundac crni i dr. U fruškogorskim podrumima proizvodi se i jedinstveno desertno vino u Srbiji – bermet (slatko, mirišljavo, aromatično vino koje liči na italijanski vermut).

Posete vinarijama danas su postale su nezaobilazni deo turističkih tura. Na teritoriji opštine Inđija postoji nekoliko atraktivnih vinarija otvorenih za posetu turista.