Spomenik Milunki Savić

SPOMENIK MILUNKI SAVIĆ

U čast svih zaboravljenih heroja

Na stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata opština Inđija je svečano otkrila spomenik Milunki Savić, najodlikovanijoj ženi vojniku Prvog svetskog rata, simbolično na dan njenog rođenja 28. juna, i jedan od najvećih srpskih praznika Vidovdan. Spomenik je smešten u sportsko-rekreativnoj zoni Inđije „Leje”, na regionalnom putu Beograd – Inđija.

Autor spomenika Milunki Savić je Jelena Božović-Đorđević, vajarka iz Beograda. Spomenik je visine 2 metra i 35 centimetara, izliven u bronzi na postamentu visine 170 centimetara, autora Miodraga Jakšića koji je osmislio i parterno rešenje oko spomenika.

Na postamentu su navedena odlikovanja kojim se tokom šest godina ratovanja okitila Milunka Savić, a to su: Zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, Zlatne medalje za hrabrost „Miloš Obilić”, Albanske spomenice, Spomenice rata za oslobođenje i ujedinjenje, jubilarne Spomenice Solunskog fronta, Legije časti 4. stepena –oficir, Legije časti 5. stepen – vitez i Francuskog ratnog krsta sa zlatnom palmom.

Takođe na spomeniku stoje uklesane reči Milunke Savić: „Meni je najviše pomagalo što sam imala urođeni osećaj da bacim bombu tamo gde sam naumila i to jako daleko, jer sam bila vrlo snažna. Svi su se tome čudili, a ja, u stvari, nisam ni učila kako se baca bomba. Mi čobani smo se igrali raznih igara, a jedna od omiljenih mi je bila gađanje u biljeg. Uzeli bi smo neki predmet, kamen ili šta… zaboli u livadu i gađali kamenom sa neke daljine. Skoro uvek sam pobeđivala. Eto odakle moja veština bacanja bombe. A bila sam mlada i snažna.”