Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću

SPOMENIK KRALJU PETRU I KARAĐORĐEVIĆU

Oslobodiocu srpskog naroda

Spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću otkriven je 1. decembra 1929. godine u Parku kraljice Marije.

Petar Karađorđević je bio Karađorđev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karađorđevića, koji je bio prisiljen da abdicira nakon Svetoandrejske skupštine. Otad je porodica živela u inostranstvu. Petar se borio u francuskoj vojsci u Francusko-pruskom ratu. Pridružio se i kao dobrovoljac pod pseudonimom Petar Mrkonjić u Bosanskohercegovačkom ustanku protiv Osmanskog carstva.

Oženio se 1883. godine crnogorskom princezom Zorkom, kćerkom kneza Nikole. Sa njom je imao petoro dece, uključujući i naslednika Aleksandra. Nakon smrti oca 1885, Petar je postao glava dinastije Karađorđević. Posle Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića 1903. godine izabran je za kralja Srbije. Kao kralj zalagao se za ustavno uređenje zemlje i bio je poznat po svojoj liberalnoj politici.

Kralj Petar je bio vrhovni komandant srpske vojske u Balkanskim ratovima. Zbog starosti je 24. juna 1914. preneo kraljevska ovlašćenja na svog sina, prestolonaslednika Aleksandra. U Prvom svetskom ratu povlačio se sa vojskom preko Albanije. Pošto je bio kralj Srbije tokom perioda velikih srpskih vojnih uspeha, u srpskom narodu ostao je zapamćen kao kralj Petar Oslobodilac (takođe poznat i kao Stari kralj).

Stvaranjem Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918. postao je kralj Srba, Hrvata i Slovenaca, što je ostao do svoje smrti 16. avgusta 1921.

Spomenik kralju Petru Prvom sastoji se od biste kralja Petra na postamentu od belog mermera i delo je vajara Milorada Jovanovića iz Sremske Mitrovice.

Međutim, po izbijanju Drugog svetskog rata 1941. godine i formiranja NDH, svi spomenici posvećeni dinastiji Karađorđević, pa i spomenik kralju Petru u Inđiji bili su srušeni.

Spomenik u Inđiji obnovljen je 1991. godine u Parku kraljice Marije i rad je profesora Nikole Koševića. Obnova i polaganje venaca na ovom spomeniku vezano je za 8. novembar (Mitrovdan), dan kada je Inđija oslobođena u Prvom svetskom ratu.