Ostaci turskog kupatila

TURSKO KUPATILO – HAMAM

Turski hamam u Sremu

Postoje samo dva sačuvana turska kupatila severno od Save i Dunava. Jedno se nalazi u Baču, a drugo upravo u Starom Slankamenu. Sve je počelo tako što su, u blizini izvora lekovite slane vode, tokom 16. veka Turci izgradili hamam – slano kupatilo.

U suterenskom delu objekta na adresi Dositeja Obradovića broj 3, u centru Starog Slankamena uz katoličku crkvu, nalaze se ostaci turskog kupatila ili hamama. Ostaci hamama sastoje se od tri prostorije koje su nekada bile zasvedene poluobličastim svodom.

Zidovi su zidani opekom, omalterisani, a unutrašnjost zidova je ornamentisana orijentalnim motivima. U dve prostorije je otkriven hipokaust. U izgradnji su prisutni fragmenti rimskog materijala (opeka, kamen). Hamam se sastojao iz tri prostorije: čekaonice i garderobe gde se služila kafa i čaj, prostorije za kupanje i vruće sobe – parnog kupatila. Hamam u Starom Slankamenu je značajan kao jedan od retko očuvanih objekata iz perioda turske dominacije na ovom prostoru.

Danas su njegovi ostaci uklopljeni u izložbeni prostor vinarije Akuminkum porodice Spasić. Ostaci turskog kupatila su stavljeni pod zaštitu Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica 1973. godine.

Kuća stara 175 godina, u kojoj se danas nalazi vinarija i tursko kupatilo, nekada je pripadala veleposedničkoj porodici Mrkšić, koja se bavila vinogradarstvom.