Spomen-obeležje palim borcima i žrtvama fašističkog terora 1941-1945. godine

SPOMEN-OBELEŽJE PALIM BORCIMA I ŽRTVAMA FAŠISTIČKOG TERORA 1941-1945. GODINE

Simbol otpora i prkosa

Spomenik je postavljen pri ulazu u selo Čortanovci, na polukružnoj terasi koja je izrađena od poluobrađenog kamena. Na sredini terase, na visokom dvostrukom postolju, postavljena je bronzana figura koja prikazuje raskoračenog borca u seljačkom odelu sa stisnutim pesnicama. Na istočnoj i zapadnoj strani postolja ugrađene su bele spomen-ploče na kojima su uklesana imena 52 pala borca i 44 žrtve fašističkog terora.

U kratkom ratu protiv Kraljevine Jugoslavije, nemačke trupe okupirale su Čortanovce sredinom aprila 1941. godine. Posle okupacije vlast u selu preuzeli su domaći Nemci dovedeni sa strane pošto u selu nije bilo njihovog življa. Postavili su svog komesara i jednog policajca. U bivšoj žandarmerijskogj stanici postavljeno je dvanaest ustaša, dovedenih iz Sremskih Karlovaca.

Odmah su pristupili akciji pokrštavanja Srba, međitim prkosni Čortanovčani nisu poklekli pred pritiscima i svega tri osobe je prešlo u katoličku veru.

            Sve vreme rata Čortanovčani su organizovano pružali otpor neprijatelju a najuspešnija akcija je izvedena u jesen 1943. godine kada su izvršili napad na domobransku opsadu koja je čuvala čortanovački tunel. Zaplenjeno je 105 pušaka, tri puškomitraljeza i nekoliko sanduka bombi i municije i zarobljeno 90 domobrana. Tada je zapaljena zgrada opštine, a pošta je demolirana.             Spomenik je zaštićen 1986. godine od strane Zavoda za zaštitu spomenika.