Rodna kuća Đorđa Natoševića

RODNA KUĆA ĐORĐA NATOŠEVIĆA

Kuća jednog od najvećeg srpskih naučenjaka

Rodna kuća Đorđa Natoševića, nalazi se na samoj obali Dunava. Pretpostavlja se da je sagrađena početkom 19. veka kao prizemni objekat, skoro kvadratne osnove, jednostavnih fasada bez ukrasa. Uličnom fasadom dominira ogroman zabat uokviren profilisanim malterskim ramom, razdeljen profilisanim vencem na sredini.

Đorđe Natošević je rođen 31. jula 1821. godine u Starom Slankamenu, gde je završio i osnovnu školu. Upisao je Karlovačku gimnaziju, a 1850. godine završio studije medicine.

Bio je čuveni lekar, prvi pisac udžbenika u Srba po Vukovom pravopisu, osnivač učiteljskih škola u Pakracu, Novom Sadu, Karlovcu i Pančevu. Osnovao je uređivao i izdavao prvi srpski pedagoški list Školski list i prve srpske dečje novine Prijatelj srpske mladeži.

Upravitelj novosadske gimnazije postao je 1853. Od te godine sve više se počinje posvećivati školstvu i književnosti. Već 1857. postao je u upravi vojvodine u Temišvaru carskim i kraljevskim školskim savetnikom i postaje upravitelj i nadzornik svih srpskih škola u Vojvodini. Radio je i kao referent u Ministarstvu prosvete Kneževine Srbije, a bio i predsednik Matice srpske.

Za ono što je ostavio iza sebe Skupština Vojvodine je 1996. godine ustanovila priznanje sa njegovim imenom koje se dodeljuje pojedincima za stvaralački doprinos unapređenju nastave. Umro je 1887. godine i sahranjen sa najvećim počastima na Uspenskom groblju u Novom Sadu.

Kuća je 1976. proglašena spomenikom kulture od velikog značaja, a kategorisana 1991. godine.