Spomenik Lazi Harambaši

SPOMENIK LAZI HARAMBAŠI

Sasanski Robin Hud

Plato ispred Doma kulture u Novim Karlovcima od 2018. godine krasi spomenik posvećen Lazi Harambaši, tj. hajduku Lazaru Dobriću koji je hajdukovao krajem 18. i početkom 19. veka, a za njegovu postavku najzaslužniji je ovdašnji umetnik Predrag Banjeglav.

Lazar Dobrić je bio hajdučki harambaša, najviše je boravio u Sremu, pa i dalje pokraj Dunava. Ostao je upamćen kao hajduk koji je pljačkao turske i austrijske trgovce a deo plena, posebno žito, brašno i ostale namirnice često delio narodu. Legendarni odmetnik postao je čuven po svojoj snazi i po tome što je uvek bio spreman da zaštiti slabe i potlačene. Kasnije će ispred neke od potera pobeći južno od Save i predvoditi četu u kojoj su bili čak Stanoje Glavaš i Hajduk Veljko.

Jedno od Lazinih najomiljenijih uporišta bilo je napušteno selište Crvenka kod Batajnice, za koju se govorilo „Crvenka je hajdučka tvrđava”! Istakao se u borbama za Timočku krajinu. Poginuo je početkom Prvog srpskog ustanka u selu Siljevac u Levačkoj nahiji. Upamćen je po velikoj hrabrosti, originalnosti i duhovitosti u izvođenju svojih planiranih akcija.

Spomenik Lazi Harambaši je prvi spomenik u Vojvodini koji je postavljen u čast nekog hajduka.