Spomenik kraljici Mariji

SPOMENIK KRALJICI MARIJI

Najvoljenija srpska kraljica

Spomenik kraljici Mariji nalazi se u Inđiji, u Parku koji nosi kraljičino ime. Podignut je dobrovoljnim prilozima 8. novembra 2021. godine, na Mitrovdan, na dan obeležavanja oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu. Bista kraljice Marije u Inđiji je prva bista kraljice Marije u Srbiji.

Kraljica Marija je bila druga kćerka kralja Ferdinanda od Rumunije i kraljice Marije od Rumunije. Rođena je u Goti (Turingija, Nemačka) 9. januara 1900. godine, a umrla u Londonu 22. juna 1961. godine. Kraljica Marija se udala za kralja Aleksandra I od Jugoslavije u Beogradu 8. juna 1922. Bila je uzor predane i brižne supruge i majke. Sa njim je imala tri sina – prestolonaslednika Petra i prinčeve Tomislava i Andreja.

Bila je veoma obrazovana, prva žena sa vozačkom dozvolom na Balkanu, ali ono što je kod nje bilo najizraženije je njena humanost. Za vreme Prvog svetskog rata radila je sa majkom u bolnici, negujući ranjenike. Posle atentata na kralja Aleksandra I u Marseju 9. oktobra 1934. godine, nastavila je da brine o svojim sinovima i postala Kraljica Majka. Tokom Drugog svetskog rata bila je vrlo aktivna u Crvenom krstu preko koga je slala značajnu humanitarnu pomoć u Jugoslaviju, ali se nije potpisivala svojim imenom, već pseudonimom „Marija K. Đorđević“.

Posle Drugog svetskog rata živela je skromno na svom imanju u Kentu u Engleskoj. General Šarl de Gol odlikovao ju je Velikim krstom Legije časti.

Kraljica Marija je bila sahranjena na Kraljevskom groblju u Frogmoru, pored zamka Vindzor (Engleska). U maju 2013. godine njeni posmrtni ostaci preneti su u kraljevski mauzolej na Oplencu.

Bila je najvoljenija srpska kraljica.