Naselja: Beška

BEŠKA

Beška je drugo po veličini naselje u opštini Inđija. Smešteno je u blizini auto-puta E-75 i reke Dunav, od koje je udaljeno oko 5 km. Kroz Bešku prolazi evropska biciklistička rute EuroVelo 6 i upravo tu se nalazi jedino uređeno odmorište za bicikliste na ovom delu rute.

Zahvaljujući položaju uz obalu Dunava i prijatnim ugostiteljskim objektima, vikend zona Beške je postala privlačno mesto za ljubitelje reke, dobre hrane, muzike tamburaša i odmora u prirodi.

Beška je poznata i po mostu, najdužem na Dunavu, koji nosi naziv Beščanski most. Most je deo auto-puta E-75 i predstavlja mesto na kome se ukrštaju dva važna evropska koridora: Koridor 10 (pomenuti auto-put) i Koridor 7 (reka Dunav). Ukupna dužina mosta je 2,2 km, širina 15 m. Usled velike razlike u nadmorskoj visini leve i desne obale Dunava, most je dizajniran sa nagibom od 2,3% što je ujedno i najveći nagib na ovom auto-putu. Tokom srednjeg vodostaja, most se uzdiže 51 m iznad Dunava. Glavni dizajner mosta bio je Branko Žeželj, a izgradila ga je „Mostogradnja“ između 1971. i 1975. godine. Godine 2011. otvoren je još jedan most, tzv. „most blizanac“ izgrađen paralelno uz postojeći.

Na obali Dunava, u blizini mosta, nalazi se značajan arheološki lokalitet Kalakača koji datira iz starijeg gvozdenog doba.

Iako o poreklu imena Beške postoji nekoliko različitih tumačenja, do danas nije tačno utvrđeno odakle ono potiče i šta znači. Pretpostavlja se da je reč beška stara slovenska reč, koja je vremenom u savremenom govoru izgubila prvobitno značenje.

Beška je srednjovekovno mesto, nastalo u vreme naseljavanja Slovena u ove krajeve. Prvi istorijski zapisi o njoj potiču iz prve polovine 16. veka. Beška je bila srpsko naselje sve do 1860. godine, kada se doseljavaju Nemci, koji vode poreklo iz oblasti Pfalc. Početkom 20. veka Bešku naseljavaju Mađari, manjim brojem i Slovaci, a kasnije Hrvati, Crnogorci i Srbi iz različitih krajeva. Prema popisu iz 2011. godine Beška broji 5.783 stanovnika.

U naselju postoje dve crkve: pravoslavna crkva Vavedenja Presvete Bogorodice, katolička crkva Svete Terezije i kapela Svete Petke koja se nalazi na periferiji naselja.

Poznata slikarka Danica Jovanović rođena je u Beški 1886. godine. U Domu kulture u Beški pre nekoliko godina otvorena je Memorijalna soba Danice Jovanović u kojoj se posetioci bliže mogu upoznati sa životom i delom pomenute slikarke.

Kao plod dugogodišnje saradnje Zavičajnog društva „Stara Beška“ iz Beške i podunavskih Švaba – bivših stanovnika Beške i njihovih potomaka, a nakon Odluka Opštine Karlshuld i Mesne zajednice Beška, 2010. godine potpisan je Sporazum o partnerstvu između Beške i Karlshulda, opštine iz nemačke pokrajine Bavarske. Sporazumom je predviđeno da se radi boljeg upoznavanja organizuju prijateljski susreti građana oba mesta, kroz međusobno povezivanje društava i udruženja, da se organizuju razmene đaka, studenata i omladine, da se unapredi sportska saradnja u koju će biti uključeni lokalni sportski klubovi, da se unapredi saradnja u pogledu tema značajnih za zajedničku budućnost, kao što su ekologija i zaštita životne sredine, da se sprovede privredna saradnja, razmena iskustava u oblasti komunalnih i uslužnih delatnosti i sl. U čast uspešne dugogodišnje saradnje odmoriše za bicikliste u Beški nosi naziv Park Karlshuld.

Iz ovog partnerstva proizašla je i manifestacija „Dani vojvođansko-bavarske kulture – Beška fest“ koja se održava od 2012. godine i koja svojim bogatim sadržajem i međunarodnim karakterom iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca.