Kultura: Memorijalna soba Danice Jovanović

MEMORIJALNA SOBA DANICE JOVANOVIĆ

Memorijalna soba Danice Jovanović smeštena je u Domu kulture „Branko Radičević“ u Beški. Nastala je na inicijativu Društva srpsko-grčkog prijateljstva Beška redizajnom izložbe Danica Jovanović (1886-1914) – neostvareni snovi autorke dr Jasne Jovanov i izložbe Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, premijerno prikazanoj u Domu Vojske Srbije 2014. godine.
Postavka je ostvarena u saradnji sa dr Jasnom Jovanov i Jasminom Jakšić Subić, prema čijoj je idejnoj koncepciji postavku realizovala Aleksandra Rešnjak Pešić, dizajnerka gore pomenute izložbe, a uz podršku i angažovanje OŠ „Braća Grulović“ Beška i Mesne zajednice Beška.

Memorijalna soba predstavlja trajno podsećanje na značajnu ličnost srpske umetnosti i omogućuje dostupnost nacionalnog kulturnog blaga široj zajednici.

Posete su moguće samo uz prethodnu najavu Mesnoj zajednici Beška na broj telefona 022 570 039 ili Društvu Srpsko-grčkog prijateljstva Beška na broj telefona 064 370 39 66 i 060 439 68 05 .

DANICA JOVANOVIĆ

Danica Jovanović je druga po redu srpska slikarka koja je završila likovnu akademiju. Rođena je 1886. godine u Beški, a studije slikarstva je završila u Minhenu 1914. godine. Ona predstavlja jednu od najznačajnijih srpskih slikarki s početka 20. veka. Tokom školovanja u Beogradu i u Minhenu, kao i tokom letnjih raspusta u Beški intenzivno je slikala, što je rezultiralo umetničkom zaostavštinom od stotinak radova. Sa druge strane, njen angažman u srpskom akademskom društvu „Srbadija“ u Minhenu, boravak u Beogradu početkom Prvog svetskog rata, kao i doček srpskih vojnika u Beški, pobudilo je pažnju policije i vojnih vlasti iz Petrovaradina te je među prvim našim umetnicima stradala kao žrtva Prvog svetskog rata 12. septembra 1914. godine streljanjem na Petrovaradinskoj tvrđavi. Početkom sedme decenije 20. veka stvaralaštvo Danice Jovanović i njen neobičan životni put, interesovanja i planovi za budućnost započeli su sistematski da se istražuju i otkrivaju.